🇯🇵 Japanse woordjes leren

Op sommige scholen kun je Japans leren. Spannend en zeker iets heel anders dan Frans, Duits of Spaans leren. Waarom zou je Japans leren? En hoe kun je beginnen? Woordjes.nl geeft antwoorden op deze vragen. En geeft je een handige lijst van woorden die je zeker moet kennen in het Japans.

Waarom Japans leren?

Waarom zou je Japans leren, en niet Chinees of Koreaans? Misschien vind je Japan gewoon interessanter, of heb je andere redenen om Japans te leren. Misschien heb je er familie, kennissen of vrienden. Of je wilt gewoon een taal leren die niet veel andere Nederlanders spreken. Een vreemde taal leren is een echt avontuur.

Japans leren is leuk en uitdagend. De Japanse tekens zijn bijzonder en lijken voor een deel op Chinese tekens. Durf jij de uitdaging aan?

Beginnen met het Japanse alfabet

Als je woordjes wilt leren, is het een goed idee om te beginnen met het alfabet. Zo kun je woordjes leren ontcijferen. Het is namelijk voor het leren van woorden heel belangrijk dat je de taal een beetje begrijpt en al een beetje kunt lezen. Weet je nog van de basisschool? Je leerde eerst lezen en daarna schrijven. Dat is met het leren van Japans net zo.

Het Japans kent drie geschriften, die ook nog eens van elkaar verschillen: Hiragana, Katakana en Kanji. Hiragana en Katakana bestaan uit 46 tekens. Kanji bestaat zelfs uit meer dan 10.000 tekens! Deze geschriften hebben allemaal een eigen doel.

Hiragana gebruik je voor de grammatica, Katakana voor buitenlandse woorden en nadrukken en met Kanji geef je echt betekenis aan een zin. Oftewel: je geeft context aan een zin.

Japanse dialecten: extra moeilijk?

Japans heeft een paar dialecten. Dat maakt het leren van Japans er niet makkelijker op. De meest gesproken dialecten zijn Tokyo-ben en Osaka-ben. Inderdaad, de naam van de dialecten zijn afgeleid van de steden waar ze vandaan komen. Het is niet zo gek dat dit de meest gesproken dialecten zijn, want Osaka en Tokyo zijn de drukste steden van Japan.

Naast deze twee dialecten is er ook nog een verschil tussen het dialect op het vaste land en op de eilanden. Voor buitenlanders zijn al die verschillende dialecten maar lastig te verstaan.

Gelukkig hoef je op school de dialecten niet te leren. Dat zou zoiets zijn als een Fransman Gronings leren. Je houdt je op school bezig met de standaard taal.

Welke Japanse woorden moet je echt kennen?

We noemen een paar Japanse woorden die je zeker moet kennen:

 • Ja - Hai
 • Nee - Iie
 • Dankjewel - Arigato
 • Dankjewel (netjes) - Arigato gozaimasu
 • Alstublieft - Douzo
 • Geen dank - Douitashimashite
 • Excuses - Sumimasen
 • Goedemorgen - O hayou gozaimasu
 • Goedemiddag - Kon-nichiwa
 • Goedeavond - Konbanwa
 • Goedenacht - Oyasuminasai
 • Ik snap het niet - Wakarimasen
 • Waar is het toilet? Toire wa doko desu ka?

Er zijn nog veel meer belangrijke Japanse woorden. Op deze website vind je er nog een hele hoop. Je kunt deze woorden (met de manier waarop je ze uitspreekt) ook overnemen in een app of op een site om woordjes te leren.

Woordjes leren met een app of een site

Er zijn verschillende manieren om Japans te leren. Natuurlijk kun je op een blaadje schrijven, maar je kunt ook de computer gebruiken. Je kunt Woordjes.nl gebruiken, maar ook aan de slag gaan met WRTS of een app als Duolingo. Duolingo laat je op verschillende manieren herhalen, totdat je het onthouden hebt.

Door apps en websites te gebruiken en op papier te schrijven, houd je het leren leuk en spannend voor jezelf. Zo haal jij straks een tien voor Japans!