💡 Woordjes leren met dyslexie

Heb jij last van dyslexie? Wat houdt dat dan precies in? Het is een heel moeilijk woord voor moeilijker kunnen lezen, schrijven en spellen. Het stomme van dyslexie is, dat het woord zelf bijna niet te lezen valt voor mensen met dyslexie. Hoe kun je nu beter worden in lezen, schrijven en spellen? En heeft dat eigenlijk ook voordelen, als je hier last van hebt? Jazeker, die zijn er wel. Hoe je dat voordeel gebruikt, leggen we je graag uit.

Wat is dyslexie?

Als je last hebt van dyslexie, heb je moeite met lezen, schrijven en spellen. Vaak is het voor mensen met dyslexie ook moeilijker om woordjes te leren in een vreemde taal. De meeste kinderen met dyslexie lezen niet zo snel als andere kinderen. Maar ze kunnen wel andere dingen heel goed. Zo kunnen ze bijvoorbeeld goed overzichten maken en logisch denken.

Het is niet zo dat kinderen met dyslexie helemaal niet kunnen lezen of schrijven, maar het gaat gewoon niet zo snel. Het kost meer moeite en je bent sneller afgeleid. Eigenlijk weet je daardoor minder goed wat je hebt gelezen.

Je bent zeker niet het enige kind met dyslexie. Veel kinderen in Nederland hebben dyslexie. En heel veel kinderen daarvan gaan er druk mee bezig, zodat het lezen en schrijven iets makkelijker wordt.

Lees je dit terwijl je dyslexie hebt? Goed zo! Ga vooral door met het lezen en oefen zoveel mogelijk woordjes, op een leuke manier.

Hoe kan het dat ik dyslexie heb?

Hoe kan het nou dat jij dyslexie hebt, maar iemand anders in de klas niet? Dat is een hele goede vraag. Zo’n goede vraag, dat zelfs wetenschappers er niet altijd een antwoord op hebben. We weten namelijk niet precies waardoor kinderen dyslexie krijgen.

We weten wel dat kinderen met dyslexie anders met taal omgaan. Daardoor lees je misschien minder snel en nauwkeurig dan een klasgenoot. Dat is helemaal niet jouw schuld, dat werkt gewoon zo. Het zou kunnen dat iemand anders in jouw familie ook dyslexie heeft. Bijvoorbeeld je vader of moeder.

Vraag je niet te veel af waarom jij er last van hebt en iemand anders niet. Je kunt beter veel oefenen, zodat je er niet zoveel last van hebt. Dat helpt echt!

Denken in plaatjes

Kinderen met dyslexie denken vaak in plaatjes. Dit noemen we ‘beelddenken’. Je hebt dan van veel woordjes wel een plaatje in je hoofd. Je kunt deze plaatjes nog beter onthouden door het grappig te maken, of door er een emotie aan te hangen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld blij wordt van een woord, of er verdrietig van wordt. Je kunt je ook voorstellen waar en wanneer je het woord kunt gebruiken.

Door in plaatjes te denken, onthoud je woorden beter. Zoals je net las, zijn kinderen met dyslexie heel goed in het maken van overzichten en het logisch denken. Doordat je daar heel goed in bent, kun je als geen ander weten wanneer je een woord gebruikt. Waarschijnlijk weet je ook precies wat een woord betekent, maar gaat het spellen en lezen niet zo snel. Geen probleem, dat kun je oefenen.

Manieren om beter te leren

Probeer zoveel mogelijk te oefenen met het lezen en met het spellen. Het is goed om aandachtig te kijken naar alle afzonderlijke letters van de woordjes. Hoe zien deze letters eruit? Hoe klinken deze letters? En welk woord vormen deze letters?

Maak je niet te druk als je dyslexie hebt. Het komt echt allemaal goed. Door je heel druk te maken over dyslexie, raak je verward. Je weet dan niet meer wat je precies aan het doen bent en alles wordt moeilijk. Dat hoeft helemaal niet, want vanaf nu heb jij het allemaal voor elkaar.

Woordjes leren is leuk en kun je op veel leuke manieren doen. Als je dat onthoudt, kun je bijna ieder woord leren. Lukt het vandaag niet om een woord te leren of te onthouden? Probeer het dan gerust morgen nog een keer.

Woordjes.nl

Op Woordjes.nl kom je al veel nieuwe woordjes tegen. Je kunt ze op een leuke manier leren. Bijvoorbeeld door een spelletje te spelen. Lukt het niet helemaal? Vraag dan om hulp van je ouders of van je juf of meester.

Iedereen kan nieuwe woordjes leren. Het kost je misschien meer moeite dan een ander kind, maar je kunt het wel! Geef niet op en maak het leren van woordjes leuk!