📱 Woordjes leren met apps

Sommige leerlingen leren beter als ze worden uitgedaagd door bijvoorbeeld een spelletje te spelen of een app te gebruiken. Een woordjes leren-app is handig, want die heb je overal bij je. Zo kun je ook in de auto of in de bus naar school oefenen. We hebben de beste apps op een rijtje gezet.

WRTS

WRTS is Nederlands’ grootste en bekendste woordjes leren-site. Het overhoorprogramma heeft in de afgelopen jaren al meer dan 4 miljoen gebruikers gehad. Het heeft veel leerlingen geholpen om een nieuwe taal te leren. Het handige van deze site en app is dat je zelf woordjes kunt invoeren. Zo kun je bijvoorbeeld ook begrippen van aardrijkskunde of biologie invullen.

Je hebt hier de mogelijkheid om jezelf op acht verschillende manieren te overhoren. Zo kun je bijvoorbeeld een luisterdictee doen, een puzzel oplossen of een toets maken. Je kunt met WRTS ook plaatjes toevoegen aan een woord.

Met een gratis account kun je 10 woordenlijsten aanmaken. Oudere lijsten worden automatisch verwijderd. Een betaald account geeft je het recht op 200 woordenlijsten. Fijn is dat je op WRTS ook woordenlijsten van uitgevers, klasgenoten of je lera(a)r(es) kunt overnemen.

Memrise

Met Memrise kun je woordjes en zinnen blijven herhalen. Je noemt deze manier van oefenen ‘spaced repetition’ of ‘gespreide herhaling’. De app helpt je om woordjes op de lange termijn te onthouden. Je krijgt namelijk iedere 4 uur, 24 uur, 6 dagen, 12 dagen, 24 dagen en zo verder dezelfde woorden als toets. Heb je het woord fout? Dan begin je weer helemaal opnieuw. Zo ben je net zolang met een woord bezig tot je deze kunt dromen. Ondanks de vele herhalingen is het wel een leuke app om mee te leren. Het is zeker ook heel effectief.

WOEF: voor dyslectische leerlingen

Leerlingen met dyslexie hebben extra moeite met het leren van woordjes. Daar springt deze app op in. Deze app is namelijk speciaal ontwikkeld voor leerlingen met dyslexie. Het programma kun je op een USB-stick zetten en overal gebruiken. Er zit een overhoorfunctie in, die zo is aangepast, dat het voor leerlingen met dyslexie eenvoudig te gebruiken is.

Helaas is deze app niet gratis, maar het is wel een erg handig programma. Het is zeker de moeite waard om te proberen als je moeite hebt met spelling in een vreemde taal, zoals bijvoorbeeld Frans of Engels. Je kunt het ook gebruiken om je Nederlands te oefenen.

Duolingo

Geen zin om woordjes van links naar rechts te leren, maar houd je meer van een spelletje? Dan kun je Duolingo eens proberen. Dit is een app waarbij je punten en allerlei digitale prijzen kunt verdienen. Het fijne van deze app is dat er veel herhaling in zit. Zo leer je niet alleen nieuwe woordjes en zinnen, maar oefen je ook nog even met de stof die je al kent.

Het jammere aan Duolingo, is dat alle woorden en zinnen al voorgeprogrammeerd zijn. Daardoor kun je dus niet de woordjes en zinnen uit je lesboek overnemen. En het is ook niet altijd mogelijk om woordjes en zinnen van het Nederlands naar een andere taal te leren. Wel kun je vaak vanuit het Engels een andere taal leren.

Anki

Met Anki leer je woordjes aan de hand van flashcards. Je voert een woord in en voegt de vertaling ook toe. Daarbij kies je een plaatje voor je flashcard. Als je dat wilt, kun je ook een audiobestand toevoegen, zodat je ook met de uitspraak aan de slag kunt. Het idee van Anki is dat je iedere dag 20 nieuwe woorden uit de lijst leert, en de oudere woorden herhaalt.

De woordenlijsten hoef je niet allemaal zelf te maken: je kunt ze ook van anderen downloaden. In deze lijsten vind je meestal de meest gebruikte woorden van een taal. Op die manier leer je in de eerste 8 weken meer dan duizend nieuwe woorden. Het kost even tijd voordat je de app begrijpt, maar veel docenten en leerlingen zijn er enthousiast over.