🇮🇹 Italiaanse woordjes

Ga jij Italiaans leren op school? Spannend! Dat is nog eens iets anders dan Frans of Duits. Italiaans is een hele mooie taal, maar het kost wel wat moeite om te leren. Het is namelijk een taal die niet zo veel op het Nederlands lijkt. Toch is het leuk om te doen. Hoe kun je nu het best Italiaanse woordjes leren? En waarom is het zo belangrijk om Italiaanse woordjes te kennen en te herkennen?

Waarom Italiaanse woordjes leren zo belangrijk is

Om goed Italiaans te kunnen spreken, moet je snappen hoe de taal in elkaar zit. Bij het leren van een taal hoort onvermijdelijk ook het leren van nieuwe woordjes. Maar hoe doe je dit zonder dat dit vervelend wordt? Dat kun je op allerlei creatieve manieren doen.

Het Italiaans is een prachtige taal en heel leuk om te leren. Zo kun je op vakantie in Italië praten met de inwoners en zing je feilloos Italiaanse liedjes mee. Daarnaast is het ook handig voor later, voor als je werk gaat zoeken. Het is voor veel bedrijven een voordeel als je naast het Nederlands en Engels nog een andere taal kunt spreken. En natuurlijk is het ook wel handig voor als je plannen hebt om later in Italië te wonen.

Gebruik je fantasie en volg je interesses

Sommige Italiaanse woorden spreken tot de verbeelding. Bedenk bij elk woord wanneer je dit woord zou kunnen gebruiken Denk in plaatjes. Hoe spreek je een medewerker in de winkel aan als je een brood wilt kopen? Hoe zeg je op school dat je je excuses aanbiedt omdat je te laat bent? En hoe vraag je de buschauffeur in het Italiaans om je te waarschuwen als je bij de volgende halte bent?

Als je inziet wanneer je deze woorden kunt gebruiken, snap je ook waarom ze nuttig zijn om te leren. Het is een feit dat kinderen beter woorden leren als ze plaatjes in hun hoofd maken. Zo blijven woorden hangen.

Je kunt ook je eigen interesses gebruiken om woorden te leren. Luister je naar een liedje dat ‘Innamorare’ heet? En houd je van muziek? Dan wil je vast wel weten wat dat betekent. Zoek het een keertje op. Door dat soort simpele dingen te doen, leer je een hele hoop!

Leer vooral de nuttige woordjes

Het enige woord is nu eenmaal iets belangrijker dan het andere woord. Leer daarom vooral eerst de nuttige woordjes. Dat zijn de woorden die je nodig hebt om een gesprek te kunnen voeren of om duidelijk te maken wat je wilt. In een boek van ALMA Edizioni staan de 1000 meest gebruikte Italiaanse woorden. Je moet nog wel zelf de betekenis opzoeken, maar dat is juist waar je van leert.

Er is ook een online woordenlijst met de meest gebruikte werkwoorden en een online lijst met de 1000 meest gebruikte woorden in het Italiaans. Die kun je ook weer apart in een leerprogramma zetten, zodat je er echt mee bezig kunt.

Stomme vragen bestaan niet!

Bedenk dat stomme vragen niet bestaan. Als je naar Italië gaat en je Italiaans wilt oefenen: vooral doen. Stel veel vragen over hoe je iets zegt of hoe je iets doet. Vraag naar de betekenis van de woorden of om het woord te omschrijven. Wees niet bang dat je voor dom wordt aangezien, want dat ben je zeker niet. Integendeel: de Italianen vinden het altijd erg leuk als iemand uit het buitenland hun taal probeert te leren.

Vergeet ook zeker niet dat de leraar er is om je te helpen. Stel alle vragen die je hebt, zelfs als ze nog zo stom lijken. Je leert er alleen maar van, en het helpt je echt om de taal beter te spreken.

Hoe leer je woordenlijsten?

Ken je die woordenlijsten uit een boek? Veel kinderen vinden ze niet leuk en zien er best een beetje tegenop. Vaak omdat het zoveel woordjes in één keer lijken. Hoe moet je dat uit je hoofd gaan leren? Gelukkig is het niet zo vervelend als het lijkt. Je merkt dat je het leuker gaat vinden als je bepaalde woorden hebt geleerd en goed hebt onthouden. Het leren van woordjes is misschien niet altijd leuk, maar het hoort er wel bij. Bedenk bij het woordjes leren dat je dit doet om straks te kunnen praten met Italianen.

Je kunt allerlei handige apps en websites gebruiken om een taal te leren. Denk bijvoorbeeld aan WRTS, Woordjes.nl zelfs en de app Quizlet. Met deze apps en sites kun je op een leuke manier woordjes leren. Het maakt het wat spannender en wat leuker om te doen. Daardoor onthoud je echt meer woorden.

Schrijven blijft nog steeds een goed idee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je beter leert als je de woorden op een vel papier schrijft. Je bent dan echt bewust bezig met hoe je iets schrijft en in welke volgorde de letters komen. Daarom kun je het best de woorden opschrijven en op de computer bezig gaan met leren. Je hebt op die manier een leuke afwisseling. Zo blijft het leren leuk.