🏢 Zakelijk een nieuwe taal leren

We leren nieuwe terminologie (begrippen), en leren bepaalde gebruiken aan. Maar in sommige rollen is het ook noodzakelijk dat er een nieuwe taal wordt geleerd. Zo kan het voor sommige functies handig zijn dat de medewerker Chinees spreekt of vloeiend Engels spreekt. Zeker op managementposities kan dat handig zijn.

Hoe leer je een nieuwe taal?

Vaak staat er best wat druk op het leren van een nieuwe taal. Het kan een vereiste zijn voor een bepaalde functie. Hoe kun je dan het best te werk gaan? Eigenlijk verschilt dit niet zoveel van hoe we vroeger op school leerden: nog altijd zijn lezen, luisteren, spreken en schrijven belangrijke oefeningen.

Het is handig om eerst een tijdje te spreken met iemand die de taal al goed beheerst. Het mooiste is om te leren van een native speaker. Deze persoon weet alles over de grammatica, heeft een uitgebreide woordenschat en kan je helpen bij de juiste uitspraak. Zeker binnen zakelijke netwerken gaat het je lukken iemand te vinden die je kan helpen. Je gebruikt de taal dan ook echt. Daardoor leer je effectiever dan door alleen te onthouden.

Luisteren is altijd een goed idee. Zo zijn er bijvoorbeeld podcasts met zakelijke onderwerpen in het Engels. Op zakelijk niveau wordt er heel anders Engels gesproken dan in het sociaal Engels. Daarom zijn dit soort podcasts heel nuttig: je kunt de opgedane kennis meteen toepassen.

De kracht van herhaling

Herhalen was vroeger op school belangrijk, en dat is het nu nog steeds. Om een taal te leren moet je regelmatig blijven oefenen. Dit kan met vrienden, op het werk, of in een internationale omgeving. Maar het kan ook dichter bij huis: gewoon achter de computer.

Voor het leren van woorden en zinnen zou je bijvoorbeeld WRTS kunnen gebruiken. Hiervoor kun je ook een betaald (zakelijk) account afnemen. In bepaalde gevallen zou de belasting die over studiematerialen wordt geheven (waaronder een dergelijk account valt) ook weer terug te vragen kunnen zijn. WRTS is ook beschikbaar als app. Onmisbaar op de zakelijke telefoon, als je met een taal wilt oefenen.

Investeren in trainingen

Voor ondernemers is het zaak om te investeren in trainingen voor medewerkers. Als je verlangt dat medewerkers een nieuwe taal leren, helpt het als je cursussen aanbiedt. In een 1-op-1-training leer je de nieuwe taal nog sneller dan bij zelfstudie. Alle aandacht gaat namelijk specifiek uit naar jouw aandachtspunten. De training staat tot je beschikking.

Bij het zoeken van een trainer of cursusleider helpt het als je erop let dat het een native speaker is. Native speakers kunnen namelijk optimaal de taalkennis verbeteren.

Hoe leer jij het beste?

We leren niet allemaal hetzelfde. De een leert door veelvuldig filmpjes te kijken op YouTube, terwijl de andere graag uit een boekje leert, liever leest of graag een podcast luistert.

Tegenwoordig zijn er talloze manieren om aan een nieuwe taal te beginnen. Er is dus keuze genoeg om je kennis van andere taal te verbeteren, of te beginnen aan het leren van een nieuwe taal.

Begrippen leren

Zelfs in het zakenleven leren we nog elke dag bij. Binnen bepaalde branches worden bepaalde termen gebruikt. Wie nog niet bekend is met deze termen, zal tijd moeten spenderen aan het leren ervan. Ze worden namelijk gebezigd in presentaties, komen terug in documenten en rapporten en behoren tot de manier van communiceren.

Denk bijvoorbeeld aan juridische termen. Op het internet zijn hier complete lijsten van te vinden. Je zou deze lijst kunnen overtypen in een programma als WRTS, zodat je de begrippen snel onder de knie krijgt.