🇪🇸 Spaanse woordjes

Krijg jij het Spaans benauwd bij het zien van de Spaanse woordjes? Geen nood! Spaans leren kan leuker en gemakkelijker. Zeker het online leren van woordjes kan je helpen om je Spaans wat vooruit te helpen. Het gaat er bij deze taal namelijk vooral om dat je er actief mee bezig bent.

Wat ga je leren tijdens de lessen Spaans?

Op de middelbare school is het vooral belangrijk dat je Spaans gaat lezen, schrijven en er naar gaat luisteren. Natuurlijk begin je bij het begin: de Spaanse letters, cijfers en de belangrijkste woorden. Dat is wel zo handig, want dan hoef je geen voorkennis over de taal te hebben. Daardoor kan echt iedereen Spaans leren. Maar het is zeker handig als je al wel wat Spaans kunt; dan ga je sneller door de stof heen.

Grammatica komt zeker aan de orde. Zo leer je of een Spaans woord mannelijk of vrouwelijk is. Je leert wat ser, estar en hay betekenen. En wanneer je por of para gebruikt. Dat is nog maar het begin, want het wordt steeds een stapje spannender. Zo leer jij meer woorden dan ‘taco’ en ‘senorita’ te gebruiken.

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefenen is heel belangrijk bij Spaans. Dit is een taal waarbij je kennis wegzakt als je er niet genoeg mee bezig bent. Je doet er goed aan om online woordjes te leren, maar ook om Spaanse nieuwssites te bezoeken en artikelen te lezen. Luister regelmatig naar Spaanse radiozenders of kijk naar Spaanse YouTubers.

Als je Spaans zo leuk mogelijk voor jezelf maakt, heb je niet door dat je aan het leren bent. Daarmee ga je in stappen vooruit. Maar om de taal te kunnen begrijpen, blijft het oefenen van de woordjes heel belangrijk. Daarvoor kun je Woordjes.nl en WRTS gebruiken.

Spaans als wereldtaal

Spaans is echt een wereldtaal. Met meer dan 406 miljoen mensen die de taal spreken en meer dan 180 miljoen mensen voor wie het tweede taal is, kun je straks met heel wat mensen spreken. Niet alleen in Spanje, maar ook in Latijns-Amerika.

Bij bedrijven wordt steeds vaker gevraagd om mensen die Spaans kunnen. En steeds meer werk wordt aangeboden in Spaanssprekende landen. Andersom werkt het ook: veel Spanjaarden komen deze kant op. Dan is het natuurlijk wel handig dat je met deze mensen kunt praten.

Kortom: met Spaans in je pakket heb je betere kansen voor de toekomst. En het is toch ook gewoon leuk om een taal te kiezen waar misschien niet iedereen op school direct voor kiest?

Online Spaanse woordjes leren

Vertalen is misschien wel de beste manier om woordjes te leren. Dit kun je ook online doen, op Woordjes.nl. Daarnaast is de website WRTS heel handig. Dit is een online oefenprogramma, waar je een woordenlijst kunt oefenen. Links van de lijst zet je dan de Spaanse woorden, en rechts van de lijst de Nederlandse woorden. Je kunt op verschillende manieren oefenen. Zo kun je een toets maken, of een puzzel proberen op te lossen. Je kunt zelf bepalen of je op een makkelijke of moeilijke manier wilt overhoren.

Wat ook helpt, is het oefenen met zinnen. Zo leer je niet alleen de losse woordjes, maar snap je ook meer van de grammatica van de zinnen. Je leert wanneer woorden worden gebruikt en hoe je een zin opbouwt. Oefen dus niet alleen met het woord: “Kaas”, maar ook met de zin: “Meneer, mag ik een pond kaas van u, alstublieft?” Het woord ‘mogen’ zou je dan moeten vervoegen. Heel slim om te doen!

We geven het toe: Spaans is soms best een beetje ingewikkeld. Geef niet op, maar maak een planning en houd je daar aan. Probeer iedere dag een halfuurtje te leren. Dat is echt meer dan genoeg. Door een half uur je aandacht erbij te houden, leer je meer dan als je een uur afgeleid bent. Probeer niet alles in één keer te leren, maar in kleine porties. Zo spreek ook jij straks vloeiend Spaans!