〰️ Latijnse woordjes

“Latijn leren betekent woordjes leren”, horen veel leerlingen aan het begin van de eerste les Latijn. Maar is dat het belangrijkste van het vak? Nee, niet helemaal. Want wat heb je nu aan het leren van woordjes als je het nergens voor gebruikt? Je leert de woordjes omdat je dan de teksten uit bijvoorbeeld de Oudheid kan lezen en ontcijferen. Voor veel leerlingen is Latijn leren best ingewikkeld, maar Woordjes.nl kan je hierbij helpen.

De lessen Latijn

Tijdens de les leer je Latijn begrijpen, zodat je dan aan de slag kunt met teksten van bijvoorbeeld dichters, redenaars en filosofen. Je gaat lezen over de problemen van vroeger, die best wel lijken op de discussies van nu. Latijn is dus meer dan alleen het leren van een taal.

In de vierde klas ga je vooral teksten van originele schrijvers lezen. Grammatica is ook belangrijk, maar dat leer je niet het hele jaar door. In tegenstelling tot andere vakken, zoals Duits en Engels, blijf je niet alles herhalen. Je gaat op een gegeven moment alles wat je hebt geleerd inzetten om te lezen.

In het examenjaar buigt heel Nederland zich over één schrijver. Deze persoon is het onderwerp van het eindexamen. Heel het vwo leest teksten van deze schrijver en bestudeert zijn of haar leven.

Latijn leren, is dat nog nuttig?

Latijn leren lijkt soms een beetje uit de hoogte doen. Want waar gebruiken we Latijn nu nog voor? Nou, eigenlijk voor best nog wel wat belangrijke zaken. Zo leren artsen, biologen, maar ook radiologen nog altijd Latijn. De onderdelen van de mens zijn bijvoorbeeld van oorsprong in het Latijn.

Door deze taal te leren, ga je meer nadenken over formuleringen. Daarnaast ga je samenvatten en probeer je anderen te overtuigen. Daarnaast denk je na over kunst en filosofie. Dat komt bij Latijn allemaal voorbij.

Iedereen kan Latijn leren

Het is waar dat Latijn alleen op een hoger schoolniveau wordt gegeven, maar eigenlijk kan iedereen Latijn leren. Je hoeft er geen talenwonder voor te zijn. Iedereen die netjes aantekeningen maakt en goed genoeg oefent, kan een voldoende halen. Toetsen gaan namelijk vooral over wat je hebt gelezen. Woordjes-toetsen zullen er dus maar weinig bij zijn.

Maar: zonder woordjes en zinnen kun je geen teksten lezen. Dus is oefenen wel heel belangrijk. Bij dit vak ga je ook proefvertalingen schrijven. Je mag dan een woordenboek als hulpmiddel gebruiken en ook mag je grammaticahulp achteruit het woordenboek gebruiken.

Wie al goed is in Frans of Engels, zal het Latijn zeker een leuke taal vinden. Veel woorden uit deze taal zijn afgeleid van het Latijn.

Online woordjes leren

Zoals gezegd vormt het woordjes leren de eerste stap van het leren van Latijn. Je kunt dit doen met allerlei apps en websites, zoals bijvoorbeeld WRTS. Daar kun je woordjes aan de linkerkant zetten, terwijl je de vertaling rechts zet. Het handige van WRTS is, dat heel veel lijsten al online staan en je op verschillende manieren kunt overhoren. Zo kun je bijvoorbeeld een toets maken, of puzzelen. Je kunt ook kiezen uit meerkeuze-antwoorden, of het niveau verhogen. Met WRTS heb je de mogelijkheid om gemakkelijk te beginnen en uiteindelijk het jezelf steeds een stapje moeilijker maken.

Het is niet de bedoeling dat je gaat blokken, oftewel woordjes stampen, maar dat je oefent. Het verschil tussen stampen en oefenen, is dat je bij oefenen vooral gebruikt wat je al kunt en verbanden gaat zien. Je doet niet de hele tijd hetzelfde. Verschillende manieren van oefenen gebruiken, is dus belangrijk.

Door veel te oefenen en minder te blokken, blijft de taal interessant. Woordjes leren is belangrijk, maar je leert de taal niet door de hele tijd woordjes te leren. Zeker het lezen en het ontdekken van de taal is heel belangrijk.

Als je dit jaar gaat beginnen met Latijn, is het handig om alvast wat woordjes door te nemen. Zo ga jij met een grote voorsprong beginnen en heb je minder moeite met het lezen van de teksten.