👩🏻‍🏫 Grammatica oefenen

Na woordjes leren is het oefenen van grammatica het belangrijkste bij het leren van een nieuwe taal. Je ontkomt er niet aan op school. Dan kun je het maar beter zo leuk mogelijk maken. Het leren van regels en het onthouden ervan is niet genoeg om grammatica onder de knie te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat het wel werkt?

‘Grammatica leren is als zwemles’

Op het internet heeft een lerares grammatica leren eens vergeleken met zwemles. Ze had eigenlijk wel gelijk: het lijkt ook op zwemmen. Eerst moet je leren om stil op je rug te liggen (de regel leren), daarna zakken je voeten naar de bodem (je past de regel toe) en daarna begin je zachtjes te zwemmen (de regel blijft hangen en je snapt de regel). Goed als je de regel uit je hoofd kent, maar je gaat af en toe wel kopje-onder. Kortom: je gaat fouten maken. En dat is helemaal niet erg.

Zwemmen leer je door te doen. Je kunt wel onthouden welke bewegingen je moet maken, maar je kunt dan nog niet zwemmen. Grammatica oefenen moet je ook vooral doen. Leer de regel eerst, en probeer het daarna toe te passen. Oefen met verschillende woorden en zinnen, totdat je het kunt.

De regels wel kennen, maar niet begrijpen

Veel leerlingen leren de regels uit hun hoofd, maar begrijpen deze niet. Als je op school een toets zou krijgen waarop wordt gevraagd de regel uit te leggen, kun je dat waarschijnlijk wel. Maar als je een toets krijgt waarop je iets moet doen, wordt het een stuk lastiger.

Daarom is het oefenen zo belangrijk. Je kunt iedere taal leren door genoeg te oefenen. Dat geldt zowel voor Engels, Latijns, Duits, Frans, Italiaans, Japans en Spaans. Of welke andere taal je wilt leren.

Beginnen met grammatica oefenen

Grammatica oefenen doe je door eerst te beginnen met de oefeningen in het werkboek te maken en te herhalen. Ga net zo lang door totdat je het foutloos doet. Kijk je werkboek goed na tijdens de les, want anders weet je niet wat goed en fout is. Kijk streng na: een fout is echt een fout. Een letter verkeerd schrijven telt al als een hele fout. Anders blijf je fouten maken.

Als je snapt hoe het in het werkboek werkt, kun je online oefenen. Dat kan bijvoorbeeld met WRTS, waarin je een toets maakt. Je kunt bij het oefenen van Nederlandse grammatica ook websites als CambiumNed en Ik Schrijf Beter gebruiken.

Voor het leren bijvoorbeeld Duits, kun je vaak ezelsbruggetjes gebruiken. Die zijn nog beter te onthouden dan een opsomming van regels. Denk bijvoorbeeld aan het leren van de derde naamval. Met een spreuk weet je na welke voorzetsels de derde naamval komt:

Aus dem Hause mit dem Tor tritt der rüstige Greis hervor. Zu dem Schwimmbad will er fahren mit dem Fahrrad, wie seit Jahren. Von dem Schwimmbad zu dem Sohn der kommt ihm entgegen schon.

Zo kun je voor iedere taal wel ezelsbruggetjes vinden. Tip: vaak weet je leraar er ook nog wel een paar!

Leren in 3 stappen

Je kunt grammatica het best in 3 stappen leren.

De eerste stap is het bestuderen van de regel: hoe gaat de regel en hoe zit deze precies in elkaar? Het is belangrijk dat je de regel kunt onthouden.

De tweede stap is het toepassen van de regel. Bijvoorbeeld in je werkboek, of online.

De derde stap is het onthouden en het snappen van de regel. Je past de regel nog een keer toe, maar zonder je boek ernaast. Hiermee kun je oefenen en zien hoeveel je echt van de regel snapt en hoe goed je deze beheerst.

Zo haal jij een fantastisch cijfer bij de volgende grammaticatoets. Veel succes!