🇩🇪 Duitse woordjes

Duits, dat is toch alleen het leren van lastige woordjes en het leren van moeilijke naamvallen? Welnee, Duits is zoveel meer. Duits is een belangrijke taal omdat het de meest gesproken moedertaal in de Europese Unie is. Bijna twintig procent van alle mensen in de EU spreekt Duits als eerste taal. Voor Nederlanders is de taal niet zo moeilijk om te leren, omdat het veel op het Nederlands lijkt. Wat leer je eigenlijk bij dit vak? En hoe kun je het best woordjes leren?

Wat leer je bij het vak Duits?

Tijdens de lessen Duits ga je aan de slag met naamvallen en woordjes, maar ook met de Duitse cultuur. Sommige lesboeken besteden namelijk ook aandacht aan het leven in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. Je leert waarin we verschillen van onze buurlanden en waarin we hetzelfde zijn. Misschien ga je zelfs op schoolreis naar een Duits-sprekend land.

Af en toe krijg je ook een kijk- en luistertoets. Dan moet je vragen beantwoorden via een televisiefragment of een audiofragment. Ook ga je af en toe een presentatie geven of een gesprek houden in het Duits. Het vak is dus veel meer dan alleen woordjes stampen. Maar die woordjes zijn wel een belangrijk onderdeel van het Duits.

Woordjes leren bij Duits

Helaas betekent het woordjes leren bij Duits vooral veel stampen. Jammer genoeg kunnen we niet alles onthouden en we kunnen al helemaal niet eindeloos bezig zijn. Daarom is het een goed idee af en toe even pauze te nemen. Je hersenen nemen namelijk niet de hele tijd nieuwe informatie op. Probeer echt geconcentreerd bezig te zijn. Denk niet aan spannende of verrassende dingen, want dat ‘duwt’ de geleerde woordjes weer weg.

Het is een goed idee om te oefenen op papier, of via de computer. Doe dit aan de hand van een soort toets, want dat is ook de manier waarop je op school naar de woordjes gevraagd wordt. De leraar wil weten dat je de woordjes kunt spellen. Als je op de computer gaat leren, kun je bijvoorbeeld WRTS gebruiken. Daar kun je zelf woordenlijsten maken of overnemen.

Uit onderzoek blijkt wel dat je beter leert als je de woordjes opschrijft op papier. Op de computer leren kan helpen om het leren leuk en spannend te houden, maar van schrijven leer je het meest. Kijk iedere keer goed naar hoe je een woord precies spelt.

Zo onthoud je Duitse woordjes

Duitse woordjes leren is voor sommige kinderen heel moeilijk. Sommige woorden vergeet je steeds weer. Het blijkt dat je een woord beter onthoudt als je er een voorstelling of een verhaaltje bij maakt. Het maakt niet uit wat dat verhaaltje precies is, als je maar iets hebt om in je geheugen te koppelen. Waar lijkt het woord op? Waar doet het woord je aan denken? Of aan wie doet het woord je denken?

Je kunt ook een top 10 van vergeten woorden maken. Dat zijn de tien woorden die je het vaakst vergeet. Zet ze op een blaadje en kijk er regelmatig even naar.

Der, die of das?

Moeite met de lidwoorden der, die en das? Dan kun je een trucje proberen. Meestal onthoud je wel waar iets op een pagina stond. Pak daarom de lijst met woorden die je moet leren, en schrijf eerst alle der-woorden op een blad papier. Begin iedere keer met het woord ‘der’ en spreek de woorden uit tijdens het schreven. Hetzelfde kun je doen voor de die- en das-woorden. Leer de lijsten los van elkaar.

Je onthoudt op welke plek op welk vel de woorden stonden. Zo onthoud je dus of iets der, die of das is. Het kan zijn dat je hier en daar nog wel eens een woordje vergeet op de toets, maar vaak weet je nog wel welke woorden er nog meer op het vel stonden. Natuurlijk vergeet je nooit alle woorden tegelijk, dus als je zeker bent dat een bepaald woord der is, weet je ook dat het andere woord op dat vel der is.