🇫🇷 Franse woordjes

Hoe kun je het beste Frans leren? Waar moet je aandacht aan besteden? En welke woorden mag je echt niet vergeten in het Frans? Een paar tips om deze mooie taal sneller onder de knie te krijgen.

Hoe leer je Franse woordjes?

Iedereen leert anders. Leer jij vooral door te stampen, door te luisteren of door te kijken? Door naar ze te luisteren, te kijken of door erop te bewegen, krijg je plaatjes bij woorden. Hoe leerde je eigenlijk andere talen? Wat werkte toen goed en wat niet?

Vaak moet je veel schrijven, maar niet veel spreken. Dat is jammer, want zeker de uitspraak en het spreken van de taal is heel belangrijk bij het Frans. Je leert de taal dan echt spreken.

Elke dag even oefenen

Ga elke dag even aan de slag met het Frans. Probeer zo’n 30 woorden en zinnen per dag te leren. Je hebt in 90 dagen dan al heel wat van de Franse taal geleerd. De meest gebruikte woorden moet je hoe dan ook uit je hoofd kennen. Zorg ervoor dat je nieuwe woorden steeds blijft herhalen, zodat je ze echt onthoudt.

Je kunt ook etiketjes maken. Plak op de televisie maar eens het Franse woord voor televisie en plak op je agenda het Franse woord voor agenda. Zeg de woorden die je leest hardop, zodat je ook met de uitspraak kunt oefenen. Maak ook wat flashcards, zodat je kunt oefenen als je bijvoorbeeld in de bus zit, of als er reclame op tv is.

De belangrijkste woorden in het Frans

In het Frans zijn er 10 woorden heel belangrijk: être (zijn), je (ik), avoir (hebben), ne (niet), de (van, door, dan, in, met), pas (niet: stap, tempo), le (de/het, hem (mannelijk), la, (de/het, haar (vrouwelijk), tu (je), vous (u, jijzelf).

Als je deze woordjes en vervoegingen onder de knie hebt, zul je al een aardig woordje Frans kunnen spreken. Vooral de vervoegingen blijken voor veel mensen lastig. Het is dus goed om daar extra mee te oefenen.

Hoe zit de Franse taal in elkaar?

Eerlijk: de Franse taal kan soms best ingewikkeld zijn. Probeer daarom uit te pluizen hoe de werkwoorden werken en hoe je zelfstandige naamwoorden in een zin plaatst. Natuurlijk is grammatica ook belangrijk, maar je moet eerst wat woordjes kennen. Daarna ga je aan de slag met de toekomende tijd, het verleden en het heten.

Kijk ook naar hoe woorden in elkaar zitten. Wij zeggen ‘badkamer’, maar de Fransen zeggen ‘kamer van het bad’. Het is ook verstandig regelmatig met de uitspraak aan de slag gaan. Wanneer spreek je een ‘o’, ‘oi’ of ‘wa’ uit?

Frans lezen, luisteren, spreken

Lees eens een boek in het Frans, of luister naar de Franse radio. Zoek een Skype-vriend of vriendin op, waarmee je Frans kunt spreken. Het zijn allemaal manieren om met de taal bezig te zijn. Door veel te oefenen, word je steeds beter.

Als je iets aan het doen bent, praat dan eens met jezelf. Wat ben je aan het doen? Zeg het hardop in het Frans. Probeer te oefenen met de klank en hoe je iets zegt.

Het belangrijkste om Frans te leren

Het belangrijkste is om te kunnen vragen om hulp. Dat is zeker handig als je op vakantie bent in Frankrijk en de weg kwijt bent, of een brood wilt bespreken. Leer bijvoorbeeld hoe je in het Frans vraagt of de andere langzaam wil spreken (‘Parlez lentement’) of zeg dat je het niet begrijpt (‘Je ne comprends pas)’. Dat eerste spreek je uit als ‘Par-lee lehn-ta-mohn’ en dat laatste als ‘zhuh nuh kohn-prahn pah’. Een paar klanken spreek je dus niet uit.

Leer de Franse taal online

Je kunt online veel oefenen met de taal. Je kunt natuurlijk Woordjes.nl gebruiken, maar je kunt ook allerlei andere pagina’s gebruiken. Zo is bijvoorbeeld WRTS een veel gebruikt online programma waarmee je woordjes en zinnen kunt oefenen. Je voert dan zelf de woordjes en zinnen en de betekenissen in. Daarna kun je oefenen door bijvoorbeeld een toets te maken, zoals je op school ook doet.